" Leren geeft voldoening" 

IMG_1313.JPG
 
 

Wie Mohammed op de bouwplaats ziet, zou in eerste instantie niet geloven dat hij er pas zo kort rondloopt. Met de smile op zijn gezicht is het alsof hij er al jaren op zijn plek is. Mohammed is blij met zijn werk, vooral als het vandaag weer net wat makkelijker gaat dan gisteren. Hij leert als starter in deze sector nog steeds bij en is vastberaden om dat te blijven doen, vertelt Mohammed in dit interview.

Hoe heb je de BouwAkademie ervaren?
Het team was heel prettig om mee te werken. De sfeer was goed en collegiaal, bijvoorbeeld omdat we elke dag met elkaar aten. Ik ben heel sociaal en toen ik mijn baan kwijtraakte, was ik toch een beetje geïsoleerd. Het was fijn om weer samen te werken met collega’s. Er was oprechte betrokkenheid, zowel vanuit de begeleiding als met de andere teamleden. De een heeft een burn-out, de ander is gevlucht,  iedereen heeft een eigen verhaal. De club was heel multicultureel, maar ondanks de taalproblemen werkten we goed samen. Iedereen helpt elkaar bij de BouwAkademie.

Wat heb je geleerd?
Ik heb heel veel geleerd. Omdat ik thuis nooit klus moest ik bijna bij nul beginnen. Nu beheers ik de basis. Ik kan zelfstandig zagen, ken het gereedschap en heb inzicht ontwikkeld. Ik kan op andere plekken laten zien dat ik een basis heb, en die daar dan verder uitbouwen. Het was fijn dat dingen goed werden uitgelegd, en dat het geen probleem was als je fouten maakte, want daar leer je juist van.

" Nu beheers ik de basis, ik kan zelfstandig zagen, ken het gereedschap en heb inzicht ontwikkeld. Ik kan op andere plekken laten zien dat ik een basis heb, en die daar dan verder uitbouwen. " 

Hoe kwam je bij BouwAkademie terecht?
Ik heb jaren in een wijk gewerkt als jongerenwerker. Ik vond het geweldig, maar er kwamen steeds meer regels en eisen aan de vooropleiding. Omdat ik veel in de praktijk heb geleerd, kon ik moeilijk op andere plekken in de sector terecht. Toen ik mijn baan kwijtraakte was het ook crisis dus er werd ook nog eens flink bezuinigd. Ik had al eens meegewerkt aan de realisatie van een ‘chillplek’ met bankjes voor jongeren in de wijk, daar ontdekte ik dat ik bouwen ook heel leuk vond, dus toen ik van dit traject hoorde leek dat me een mooie kans.
 

Hoe was het om in praktijk aan de slag te gaan?

Na vier maanden bij BouwAkademie ben ik gestart op de Bouwplaats van Heembouw aan de Mathenesserweg, vlakbij de BouwAkademie. Ik begon met simpele dingen, huizen afplakken en schoonmaken als bouwplaatsopruimer. Na een tijdje mocht ik samenwerken met een vakman van Gevel Totaal Concept. Van hem leer ik het maken en plaatsen van stelkozijnen. Daar ben ik heel gelukkig mee, want nieuwe dingen leren geeft mij voldoening. Nu is mijn werk veel specialistischer geworden, ik leer echt een vak.

 

"Zelfs als ik om zes uur moet beginnen, heb ik zin om naar mijn werk te gaan." 


Ben je blij met waar je nu bent?

Ik ben erg blij met mijn werk en wil er echt voor gaan. Ze zien dat ik capabel en betrouwbaar ben, daarom krijg ik steeds meer verantwoordelijkheden. Zelfs als ik om zes uur moet beginnen, heb ik zin om naar mijn werk te gaan.
 

Wat mis je aan de BouwAkademie?

Ik heb nu ook leuke collega’s, maar er is wat meer tijdsdruk. De leuke momenten met het team, zoals de gesprekken bij de lunch mis ik soms wel. Daar was bij BouwAakademie net wat meer ruimte voor. Toch ben ik blij dat ik al na vier maanden weer aan de slag kon.

Ga naar de website van BouwAkademie